06 13109006          karina@bevrijdjezelfvantrauma.nl        

Wie houdt jouw hand vast?

Naarmate ik langer met trauma werk, zowel met mezelf als met anderen, krijgt het mens-zijn zelf een steeds diepere en warmere betekenis voor mij.

Hoe anders zou het voor me geweest zijn als iemand mijn hand had vastgehouden op de momenten dat ik dat nodig had. Een hand met lichaamswarmte. Een hand met oprecht, eenvoudig contact. Om mijn autonome zenuwstelstel tot rust te brengen. Dat wat niet met woorden gaat. Maar dat wat mijn innerlijke trillen harmoniseert. Co-reguleert.

Ik weet nu pas hoe zoiets simpels een enorme uitwerking kan hebben.

 

De kracht van botsing

Voor de derde keer ging ik onder begeleiding terug naar het auto ongeluk dat ik als jong meisje heb gehad, waarbij ik door een auto ben geschept en het bewustzijn verloor.  Je moet je voorstellen wat zo’n botsing voor je lichaam betekent.

Het gaat hierbij niet om het verhaal, maar om de niet-ontladen energie alsnog te bevrijden. Je weet dat je vrij bent van een gebeurtenis als je er open en rustig over kunt praten, zonder dat je lichaam daar nog innerlijk of uiterlijk op reageert.

 Het is onmogelijk om direct met zo’n klap contact te maken, dat moet geleidelijk gebeuren. De misselijk makende klap roept namelijk direct ook die misselijkheid op. In herhaling, in slow motion – mijn reptielenbrein werkt 1000x langzamer dan mijn neo-cortex of denkhoofd - en met harmoniserende hulpmiddelen (een virtueel matras tussen mij en de auto) is dat beter te doen. Zo kwam voor het eerst in mijn bewustzijn hoe enorm mijn lichaam geschrokken is.

 

De kracht van menselijke warmte

Het moment echter waarop ik mijn begeleiders hand vastpakte (ik lag op de grond), gebeurde iets bijzonders. Mijn autonome zenuwstelsel reageerde direct op de menselijke warmte. Mijn lichaam begon haar emoties en spanning vrij te geven. Door te huilen en te trillen. Tot dat een evenwicht van kalmte en vrijheid was bereikt. Stille vreugde.

Daarom vind ik het bij trauma herstel zo belangrijk om het lichaam mee te nemen. Daar zitten mijn en jouw schrikreacties vast. Daar zit de misselijkheid, de angst, het verdriet. In menselijke aandacht, met menselijke warmte (op een neutrale manier gebracht) kan het lichaam ontspannen. En vrij geven wat het onbewust vasthoudt. Keer op keer.

 

Samen terug naar trauma

De jonge vrouw in mijn praktijk heeft het gevoel er alleen voor te staan. Zelfs prettige ervaringen in haar leven zijn hierdoor ambivalent. Bij een een simpele opstopping in het verkeer wordt ze woedend of verlaat zij zijn lichaam. Ze wil meer plezier en rust in haar leven.

De basis van trauma herstel is altijd zelfregulatie. Ben jij in staat jezelf te kalmeren als je zenuwstelstel op hol slaat? Of jezelf in beweging te brengen als je verlamd raakt? Dit echt voor jezelf uitzoeken. Wat werkt en wat werkt niet. Bij de meeste van mijn cliënten is de natuur een geweldige hulpbron om tot rust en herstel te komen. Soms een huisdier.

 

Minder beangstigend

Ik vraag in de sessies altijd of ik jou mag aanraken als dat bij me opkomt. Het aanraken van jouw voeten kan bijvoorbeeld gronding verstevigen, als je de neiging hebt je lichaam te verlaten. Maar ook het vasthouden van je hand kan helpend zijn. Voor sommige zenuwstelsels is aanraking te bedreigend. Daarom is afstemming heel belangrijk.

In het geval van de jonge vrouw gaf het vasthouden van haar hand haar een anker om terug te gaan naar een ervaring in haar jeugd waar haar machteloosheid en verdriet zijn ontstaan. Mijn hand hield haar in het hier-en-nu, terwijl zij contact maakte met een specifieke gebeurtenis. Tegelijkertijd gaf mijn hand haar autonome zenuwstelsel het gevoel dat ze niet alleen was. Net als bij mij, bij mijn auto ongeluk.

Mijn cliënte verwonderde zich erover dat het terug gaan naar haar traumatiserende ervaring minder beangstigend was dan ze zich had voorgesteld. Door het samen stap-voor-stap doorlopen van haar reis, in contact, in rust, in veiligheid, voelde ze zich ‘meer heel.’ En dat klopt. Er komt letterlijk een afgesplitst stuk terug. IN je lichaam. Dat voel je!

 

The Human Dimension

Ook in spiritualiteit is hier een naam voor, namelijk: The Human Dimension, zoals mijn favoriete spirituele leraar het noemt. Je kunt soms makkelijk transcendent, overstijgend, zijn zeker als je zo graag wil helen. Maar jouw menselijk lichaam heeft een eigen dimensie waarop het tot rust komt. Ik neem die serieuzer dan ooit.